Καταδύσεις στη Σαντορίνη: ένα μοναδικό υποβρύχιο σκηνικό
Ο βυθός της Σαντορίνης αποτελεί έναν συνδυασμό «κρυστάλλινων νερών και δραματικά εντυπωσιακών υποβρύχιων τοπίων» όπως το διατύπωσε ο Πιερ Υβ Κουστώ. Ήταν πριν από 40 περίπου χρόνια που ο πατέρας του, ο διάσημος ωκεανογράφος Ζακ Κουστώ εξερεύνησε τον βυθό της Σαντορίνης σε αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας εκείνης υπήρξαν απογοητευτικά αλλά αποκάλυψαν έναν απρόσμενο θησαυρό: την ομορφιά της μεγαλύτερης βυθισμένης καλντέρας στον κόσμο, η οποία και φτάνει μέχρι το βάθος των 400 μέτρων. Το μοναδικό αυτό υποβρύχιο τοπίο συνδυάζει σχηματισμούς από λάβα, σπηλιές, στενά περάσματα και λιβάδια Ποσειδωνίας και προσελκύει δύτες από όλο τον κόσμο. Με ορατότητα που φτάνει έως και τα 20 μέτρα, θερμοκρασία νερού που κυμαίνεται μεταξύ 23 και 27 βαθμών το καλοκαίρι και την υψηλότερη βιοποικιλότητα στις Κυκλάδες, η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς για κατάδυση στην Ελλάδα. Για να μην αναφερθούμε στην αίσθηση που προκαλεί η θέα της Σαντορίνης όπως υψώνεται 360 μέτρα, ιδωμένη από το επίπεδο της θάλασσας.
Στο νησί υπάρχουν πολλά καταδυτικά κέντρα και τα παρακάτω είναι κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για βουτιά στον βυθό της Σαντορίνης:
Ο βράχος της Περίσσας και του Καμαρίου
Εκτός από την εντυπωσιακή τους μαύρη άμμο, η Περίσσα και το Καμάρι χαρακτηρίζονται από έναν γιγαντιαίο ηφαιστειακό βράχο που μοιάζει με υποθαλάσσιο λαβύρινθο. Σφουγγάρια και κοράλλια καλύπτουν πολλούς από τους βράχους αυτούς και προσφέρουν καταφύγιο σε χταπόδια, σμέρνες και οστρακόδερμα.
Το ηφαίστειο
Η τοπογραφία του ηφαιστείου και το ναυάγιο ενός τουριστικού σκάφους αποτελούν τα δύο βασικά αντικείμενα ενδιαφέροντος σε αυτήν τη βουτιά.
Οι σπηλιές
Οι σπηλιές που βρίσκονται στη νότια ακτή της Σαντορίνης αποτελούν έναν εντυπωσιακό συνδυασμό υποθαλάσσιων σπηλαίων και χαραδρών. Σε αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό απαντιόνται συχνά σμέρνες και χταπόδια.
Η ξέρα Αδιάβατος
Ο Αδιάβατος είναι ένας όμορφος ύφαλος κοντά στο ηφαίστειο. Εδώ μπορεί κανείς να δει οστρακόδερμα και ασπόνδυλα, μπαρακούντα και ροφούς.