Ξεχωριστά τοπικά προϊόντα
Όλα είναι πιο… νόστιμα στη Σαντορίνη κι ο λόγος για τον οποίον οι τοπικές ποικιλίες ξεχωρίζουν σε επίπεδο γεύσης είναι το ηφαιστειακό έδαφος στο οποίο φυτρώνουν. Μη φύγετε από το νησί πριν να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
Ντοματάκι Σαντορίνης
Το ντοματάκι της Σαντορίνης αποτελεί μια μοναδική τοπική ποικιλία οι ρίζες –ή, μάλλον, οι σπόροι- της οποίας φτάνουν μέχρι την Αίγυπτο. Το ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, σε συνδυασμό με το ήπιό του κλίμα, επέτρεψαν σε αυτήν την ποικιλία να ευδοκιμήσει και να γίνει κεντρικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της Σαντορίνης. Το ντοματάκι άρχισε να ταξιδεύει και εκτός Σαντορίνης από το 1926 και μετά, οπότε και ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στο νησί.
Καπάρη
Η κάπαρη της Σαντορίνης προέρχεται από ένα θάμνο που ξεφυτρώνει στις απόκρημνες πλαγιές της καλντέρας, και στις χαραμάδες των πέτρινων τοίχων, σπιτιών και μονοπατιών του νησιού. Η κάπαρη της Σαντορίνης έχει, λόγω ηφαιστειακού εδάφους, πιο έντονη γεύση απ’ ότι η κάπαρη από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Φάβα
Η φάβα της Σαντορίνης φημίζεται για τη γλυκιά της γεύση και τη βελούδινη υφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, καλλιεργείται στο νησί εδώ και περισσότερα από 3.500 χρόνια. Κατά παράδοση, η σπορά της φάβας γίνεται την 21η Δεκεμβρίου, στη γιορτή της κυρά-Ελεούσας, ενώ η συγκομιδή της τον Απρίλιο.
Λευκή μελιτζάνα
Η λευκή μελιτζάνα είναι άλλη μία από τις μοναδικές ποικιλίες που παράγει το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης. Εκτός από την ελαφρώς γλυκιά και ευχάριστή της γεύση, το γεγονός ότι δεν απορροφά πολύ λάδι την καθιστά ιδανική επιλογή για τηγάνισμα.