Το «κρυφό» Οινοποιείο Χατζηδάκη
Η Σαντορίνη έχει περισσότερα από 12 οινοποιεία κάθε ένα από τα οποία αξίζει μια επίσκεψη για διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσά τους, το οινοποιείο Χατζηδάκη είναι ξεχωριστό επειδή χτίστηκε χωρίς να αλλοιώσει καθόλου το φυσικό του περιβάλλον. Το ίδιο το οινοποιείο είναι αόρατο καθώς φιλοξενείται μέσα σε μια φυσική σπηλιά κάτω από τους αμπελώνες. Η παρουσία του οινοποιείου γίνεται αντιληπτή μόλις την στιγμή που πλησιάζει κανείς στην είσοδό του. Μέσα στη σπηλιά, το κρασί ωριμάζει σε μια σειρά από βαρέλια, επωφελούμενο από την σταθερή θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Αξίζει να εξερευνήσετε την σπηλιά και να αναζητήσετε το πήλινο αγγείο στο οποίο φτιάχνεται πειραματικά κρασί με βάση μια τεχνική της αρχαιότητας.
Το οινοποιείο Χατζηδάκη ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και παράγει Ασύρτικο, Αηδάνι και Μαυροτράγανο, καθώς και γλυκά κρασιά. Μια οινική δοκιμή αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να ρωτήσετε το φιλικό προσωπικό του οινοποιείου σχετικά με παράγοντες όπως η θαλασσινή αύρα και τα ηφαιστειακά εδάφη που κάνουν το κρασί της Σαντορίνης μοναδικό.
Γενικότερα, αξίζει να έχετε το νου σας στις πινακίδες σήμανσης των Δρόμων του Κρασιού σε όλο το νησί και να επισκεφτείτε κι άλλα οινοποιεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον σας. Ειδική μνεία αξίζει στο Οινοποιείο Μπουτάρη –πρωτοπόρου στην αναγέννηση του αμπελώνα της Σαντορίνης, στην Santo Wines – που παράγει τον κύριο όγκο κρασιού στο νησί, στο Οινοποιείο Σιγάλα –μια οικογενειακή επιχείρηση που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης, το Οινοποιείο Βενετσάνου – που χτίστηκε στην καλντέρα το 1949 με τρόπο τέτοιο που ο νόμος της βαρύτητας να αξιοποιείται για την παραγωγή του κρασιού και το Οινοποιείο Vassaltis – το νεότερο και πιο νεανικό του νησιού.
Μετά από δυο γουλιές Βινσάντο, το οδοιπορικό μας συνεχίζεται στο Μεγαλοχώρι, όπου άνοιξε πρόσφατα ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κέντρο.
Μείνετε συντονισμένοι!